Spring naar inhoud

Advies van de werkgroep

De werkgroep heeft actief meegedacht over het ontwerp van het nieuwe Hildebrandplein. Samen met de gemeente en een ontwerpbureau is de werkgroep aan de slag gegaan met de opgehaalde ideeën. Op 10 november heeft de werkgroep het advies gepresenteerd. 

De werkgroep met het voorkeursadvies gaat op de foto

Presentatie advies van de werkgroep

Op 10 november presenteerde de werkgroep Hildebrandplein het advies aan ongeveer 40 mensen in het Laaktheater. Het advies werd overhandigd aan de wethouder van Mobiliteit, Robert van Asten. De gemeente gaf uitleg over de stand van het ontwerp en daarna ging men met elkaar in gesprek over voor- en nadelen van het ontwerp. Als afsluiting droeg Nelly Lausberg van Os een gedicht voor dat zij speciaal voor deze avond geschreven heeft. 

De avond is opgenomen op video, zodat ook mensen die niet aanwezig konden zijn deze terug kunnen kijken. 

Wil je het hele advies van de werkgroep ontvangen? Stuur een e-mail naar hildebrandplein@denhaag.nl. We sturen je graag het verslag en de presentatie toe. 

Bekijk de opname van de bijeenkomst

Bekijk de video op YouTube

Het advies

De werkgroep heeft samen met ontwerpbureau Movares en de gemeente verschillende mogelijkheden voor een nieuw Hildebrandplein onderzocht. Ze hebben gekeken hoe auto, fiets, voetganger, OV, groen en water een goede plek in het ontwerp kunnen krijgen. Het is lastig om alles goed in te passen, daarom moeten er soms keuzes gemaakt worden.

Uiteindelijk is de werkgroep uitgekomen op een ontwerp dat de voorkeur heeft. Dit ontwerp heeft een tunnel voor het doorgaande autoverkeer en een rustiger verkeersplein daarboven, waar fietsers en voetgangers voorrang hebben. Ook is er veel plek voor groen en water. Auto's moeten soms omrijden om Spoorwijk en Laakkwartier-west in te komen. Andersom kan je wel makkelijk vanuit de wijken via he Hildebrandplein richting Moerwijk en de Neherkade. 

 

De tram

De tram blijft over het plein rijden, maar de halte Alberdingk Thijmstraat komt te vervallen. Er is te weinig ruimte en geld om de tram door een tunnel te laten gaan, maar we moeten wel zorgen dat de kruisingen met de tram voor iedereen veilig zijn. 

 

De tunnel

Een tunnel voor het doorgaande verkeer is goed mogelijk. Daardoor kan het doorgaande verkeer beter doorrijden. Een groot voordeel is dat je daardoor bovengronds, rustiger verkeer krijgt, waar het ook veilig en prettig voor fietsers en voetgangers is. We stellen voor om de tunnel met één rijbaan in elke richting te maken, zodat er voldoende ruimte blijft voor goede fietspaden, voetpaden, water en groen. Omdat er in de tunnel voor het doorgaande verkeer geen stoplicht meer is, is 1 rijbaan per richting genoeg om het verkeer door te laten rijden. Verderop aan de Neherkade krijgt de autoweg weer 2 rijbanen per richting. 

Vragen van de bewoners

Hoe kan je nu Spoorwijk in?

Het gaat hierbij vooral om automobilisten die vanuit Moerwijk Spoorwijk of Laakkwartier-west in willen. Als je met de auto uit Moerwijk komt kan je ter plaatse van het Hildebrandplein niet meer direct Spoorwijk of Laakkwartier-west in rijden en moet je omrijden via de Slachthuislaan, of afhankelijk van waar je vandaan komt al eerder een andere route kiezen. Dat is inderdaad een nadeel voor automobilisten die in Spoorwijk of Laakkwartier-west moeten zijn.

Andersom kan je wel direct vanuit Spoorwijk via het Hildebrandplein richting Moerwijk met de auto, en ook de Neherkade en de Waldorpstraat op. Het levert ook voordelen op, namelijk dat de Goeverneurlaan minder doorgaand autoverkeer krijgt. Bij het Hildebrandplein ontstaat ook een overzichtelijke situatie waardoor het veiliger en prettiger voor fietsers en voetgangers wordt. En er ontstaat de nodige ruimte om water en groen een goede plek te geven.

Wel is het zo dat het op de Slachthuislaan en bij het Jonckbloetplein drukker kan worden doordat meer autoverkeer via deze route de wijk in wil. De gemeente is nog aan het onderzoeken wat daarvan de gevolgen zijn en hoe daarmee omgegaan kan worden.

Kan er een rotonde gemaakt worden zoals bij het Leeghwaterplein?

Bij het Hildebandplein komen veel wegen samen en eromheen ligt groen en worden nieuwe woningen aan de Petroleumhaven gebouwd. Het is dus een wat andere situatie, waar een oplossing zoals bij het Leeghwaterplein niet goed in past. We hebben dit wel onderzocht, maar de nieuwe woningen aan de Petroleumhaven krijgen dan alleen maar verharding en asfalt voor de deur en een groot stuk van de Stadswijngaard en educatieve tuinen moet verdwijnen.

Wordt er in de Goeverneurlaan iets veranderd?

Nee, daar wordt vanuit dit project niks veranderd. Wel kan als er minder doorgaand verkeer door de Goeverneurlaan rijdt gekeken worden of de inrichting anders kan, prettiger voor voetgangers en fietsers, en met meer groen. Zodat het een prettigere straat wordt om te winkelen, wonen en verblijven.

Hoe loop je vanuit Laakhaven of Petroleumhaven naar het station?

Via het plein (waar voetgangers voorrang hebben op autoverkeer) is er een logische route. Ook willen we kijken of een meer recreatieve route via de Stadswijngaard en educatieve tuinen in de toekomst mogelijk is, die bijvoorbeeld overdag open kan zijn.

Kan er een voetgangersbrug komen vanaf de kant van de Stadswijngaard naar het station?

Hier is nu geen voetgangersoversteek. Vanwege het doorgaande autoverkeer en de dichtbij liggende kruising bij de Erasmusweg is dat ook niet mogelijk. Bovendien ligt de autoweg hier lager. Een voetgangersbrug wordt als idee meegenomen.

Kan het fietspad achter de Stadswijngaard gelegd worden en dan gewoon 2-baans rijbaan houden?

Dit fietspad langs de brandweerkazerne, achter de Stadswijngaard wordt door veel mensen als onprettig en onveilig ervaren. Er is weinig zicht op. Dit is de reden om het fietspad juist goed in het zicht langs de weg te leggen.

Zijn dit advies van de werkgroep en het ontwerp definitief?

Nee, het is een advies. Het ontwerp wordt stap voor stap verder uitgewerkt. In het vervolg wil de gemeente ook de buurt weer betrekken. Ook is er inspraak mogelijk op het uiteindelijke voorgestelde ontwerp.

Hoe lang duurt dit project?

De uitvoering zal naar verwachting plaatsvinden in 2025/2026. Het ontwerp wordt stap voor stap verder uitgewerkt en voorbereid voor de uitvoering. Het is een complex project waar dus genoeg tijd voor nodig is. De planning ziet er grofweg als volgt uit:  

2021 – Schetsontwerp 

2022 – Voorontwerp (met participatie en inspraak) 

2023 – Definitief ontwerp 

2024 – Vergunningen, bestek en aanbesteding 

2025 – Start uitvoering

Welke opmerkingen hadden bewoners tijdens de bijeenkomst?

"Het zou goed zijn als de tramhalte in de toekomst wel weer terugkomt op het plein."

"Hopelijk komt er meer ruimte voor voetgangers met het nieuwe plan."

"Bedenk eerst een oplossing die geen geld kost, Den Haag gaat failliet zo."

"Ook de bushalte bij het station krijgt ruimte doordat er geen afrit wordt gemaakt, het is een afweging om de beschikbare ruimte te verdelen voor alle gebruikers plus groen en water."

"Er moet meer plek voor auto’s zijn, zodat je makkelijk van de ene naar de andere buurt kunt rijden. Voorkeur gaat uit naar een rotonde."

"Ook mogelijk is om op het maaiveld 2 rijbanen te maken één kant op en in de tunnel 2 rijbanen de andere kant op te laten rijden."

"Ik verwacht dat Fruitweg en Viaductweg veel problemen zullen krijgen met dit plan, omdat het daar drukker wordt met autoverkeer."

"De uitvoering van dit plan lijkt gecompliceerd, graag ruim van tevoren duidelijke communicatie aan de bewoners sturen, zodat we weten waar we aan toe zijn."

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte





Vernieuwen

Annuleren